Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén českého restauratérství

Vážení,  přečetl jsem si článek o provozování restaurací na Aktuálně.cz a rád bych se k němu vyjádřil. Čas od času, ale spíš velmi málo nějakou tu restauraci navštím. Jako všude jinde, i mezi restauratéry (pakliže to slovo ještě vůbec existuje, neb klasických restaurací, kde se může člověk najíst  českou kuchyní čímdál víc ubývá - fenomén toho, že se dalo zajít na dobrou horkou gulášovku s chlebem i v deset večer je dávno pryč , což je, domnívám se ke škodě nejen cestujícím, turistům, ale i majitelům. Onehdá se mi stalo, že jsem spěchal z Prahy do Olomouce a zapomněl si vzít na cestu jídlo. Dojel jsem do Olomouce lehce před desátou večer (čekaly mě ještě přestupy ) a rozhodl jsem se tedy, že se v nádraží a jeho blízkosti po něčem poohlédnu. Což o to, podniky jsem našel tři. / pozn.: dnes je situace díky provozu nádražní restaurace poněkud jiná, bohužel díky otvírací době nikoliv lepší/. Všechno bohužel klasické "chlastačky" (o pivnicí se hovořit nedá, protože pivnice by měla nabízet aspoň smažený hermelín, a další věci patřící se k pivu). Na otázku obsluze, co si mohu dát k jádlu, mi bylo odpovězeno "to, co tu vidíte". Na tuto odpověď znám dvě možné reakce. První z nich je se slušně rozloučit (což můžete udělat za předpokladu, že hovoříte se slušnými lidmi, což se při této odpovědi spíše vylučuje. Druhá, poněkud méně slušná reakce (o to účinnější) je reagovat slovy zloděje automobilů Cimla: " Tak si polib prdel, náno pitomá ! " Myslím, že základním krédem restaurace i hospody je se o hosta postarat, protože on to je, kdo do podniku přichází, on to je kdo mi má něco nechat a chci, aby se vrátil.

Ale vraťme se k výše zmiňovanému  článku. Co mě vytočilo, je skutečnost, že si , dokonce v souladu se zákonem, mohou podniky účtovat jakýsi servisní poplatek v té či oné výši. Co to jako je ? To je rádoby vynucené spropitné, a to považuji, stejně jako spropitné jako celek, za sprosťárnu.Proč ?  Vypovídá to totiž jednoznačně o neschopnosti majitelů a provozních restaurací umět udělat cenu konečného produktu, v které jsou zahrnuty veškeré náklady, které mám spojené s provozem restaurace, tedy i práci číšníků. Proč mám přídávat někomu za to, že se mnou slušně zachází ?  Ten číšník, event. majitel by měl mít určitý kodex, zásady práce atd,. aby dosáhl co největšího zisku.A je faktem, že tzv. servis je dneska klíčovým momentem,jak to jídlo prodat. Kuchař by prozměnu měl vědět, co jak má uvařit, měl by ochutnávat a v případě velké objednávky třeba i přijít a popřát stolní společnosti i dobrou chuť ! A to jsou právě ony přidané hodnoty, které zapřičiňují jednak úspěch či neúspěch, a vneposlední řadě i to, proč v restauraci  jídlo nedosahuje cen nákupu surovin. Cena jídla je logicky vyšší, je v ní obsaženo všechno, náklady i v nějaké míře můj předpokládáný zisk.

Představa, že si někdo vynutí , dokonce se zákonným souhlasem (!) , rep. po dodržení podmínky, že nějaký servisní popolatek zaplatím provozovateli, je otřesné. Ze dvou důvodů. Zaprvé onen servis je, páni, provozní, zahrnut v ceně jídla a zadruhé onen servis jsem si samostatně neobjednal, nevidím důvod jej samostatně platit !     

Řešení tohoto sporu vidím ve dvou zásadních krocích:
1.  Postavit vymáhání servisního polatku mimo zákon, pod obrovskou pokutou, včetně odebrání licence. (např. při opakovaném porušení )

2. Do těchto restaurací prostě nechodit. Dobrou restauraci já osobně poznám buď od doporučení známých, nebo místních , nebo ji volím podle jídelního lístku a nebo může být jedním z kritérií i to, že není prázdná. Přítomnost slušného počtu lidí, dává,  řekněme vyšší míru pravděpodobnosti, že restaurace stojí zato. A pokud všechy výše zmíněné možnosti selhávají, pak platí pravidlo, "po polévce se uvidí". 

Závěrem mi dovolte ještě napsat, že je to o tom, co si jako zákazníci, návštěvníci necháme či nenecháme líbit. Já sám za sebe, si toto nenechám líbit ani náhodou a tento odkaz , respektive článek přeposílám mailem i na Českou obchodní inspekci, Sdružení obrany spotřebitelů, a komukoliv dalšímu, kdo projeví zájem, na politické orientaci nezáleží. 

Hezké počtení

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hamrský | pondělí 2.6.2014 22:59 | karma článku: 11,41 | přečteno: 998x
  • Další články autora

Petr Hamrský

Ústavní soud - voleb to bloud

Vážení, nedávné rozhodnutí Ústavního soudu mne dost pobouřilo, protože postrádá logiku a především mění pravidla hry zvané volby v průběhu mače. Proč je to špatně a o co vlastně jde, se pokusím ze svého pohledu vysvětlit.

4.2.2021 v 16:26 | Karma: 36,05 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Kašleme na vás aneb co se mi nelíbí na dopravě v kraji a na krajích vůbec.

Vážení, přiblížil se podzim, někde už snad je i nějaká ta sklizeň, a za chvilku nás čekají volby, s kterými mám trochu problém. Nevím koho volit, vím koho určitě nevolit. A nejsem si jistý tím, jestli vůbec volit. Proč, to ukážu.

1.10.2020 v 13:18 | Karma: 13,62 | Přečteno: 467x | Diskuse| Ostrava

Petr Hamrský

Chěl bych svobodu a pluralitu aneb demokracie v ČT - zapomeňte!

Vážení, v dnešní složité době, se paradoxně naskýtá velká šance přemýšlet o životě, společnosti a jejím fungování v optice a spojitostech, které dříve nebyly tak moc viditelné. Rád bych se podíval na demokracii...

1.6.2020 v 17:13 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Proč nesouhlasím s Gretou Thunbergovou aneb jak a kam dál?

Já se pokusím ještě jednou vysvětlit v klidu a bez urážek, proč nesouhlasím s Gretou Thunbergovou a podobnými aktivisty. Chci nastínit zejména to, že vše je nutné vidět v nějakých vztazích.

23.10.2019 v 1:37 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hamrský

Několik slov o tom, co je to změna

Vážení a milí, žloutne nám listí, kluci na polích snad ještě dopékají brambory a pouští no a v politickém světě se chystá velké představení a sklizeň s názvem volby. O tom jak tu změnu vidím, se chci podělit.

12.10.2017 v 16:32 | Karma: 15,04 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Aranžér, dirigent, skladatel, ale především člověk, kterému není jedno, co se kolem mne a nás všech děje a rád bych aktuálnímu společenskému a politickému dění zveřejnil svůj osobní názor a třeba i rozpoutal co nejširší diskusi.

Seznam rubrik