Církevní restituce - legální, ale nelegitimní

20. 06. 2014 19:30:00
Církevní restituce - několik vět ku zamyšlení Vážení, stává se mi, že názorové myšlenky některých lidí typu Lucie Amálie Sulovské nemohu vystát. Pokud bych byl sprosťák, tak možná budu nadávat na facebooku, a bude to. Ale já jsem se považoval vždy za pozorovatele , filosofa (minimálně lidového) za člověka který myslí. Urážky jsou tedy nedůstojné. Co je však důstojné a spravedlivé a dokonce nezbytné je na na tenhle názor, o kterém jsem přesvědčen, že je špatný (ano je to můj názor, stejně jako článek na blogu je pro změnu její názor, který respektuji) reagovat. - O tom že tato slečna má nějaký status VIP - o tom bych radši mlčel. (obecě k těmto lidem nemám důvěru, a dosti jimi v zásadě pohrdám - důvody jsou různé)

Ujasněme si několik základních věcí.

Svoboda náboženského vyznání, tisku atd. je zaručena. (vyplývá z Ústavy). Tudíž církve zde mohou naprosto legálně působit. Rozumím tomu, že církev potřebuje jisté prostředky ke svému fungování jako každá organizace, každá firma a v posledku každý z nás. Rozumím i tomu, že že v padesátých letech byly církvi zabaveny kostely, zavřeny kláštery, farnosti, kěží museli mít státní souhlas k vykonávání služby. Dost lidí trpělo - tudíž náparava je nutná a vina v tomto případě bude nejspíše kolektivní.

Otázek se nabízí hned několik a sice:
Kde jsou slova bývalého kard. Tomáška z 90. let o tom, že církev nebude požadovat majetek ? Budiž, jak bylo řečeno výše, on ten majetek je ku potřebí a pak, kostel nám z republiky asi těžko kdo odnese, pozemky mohu být i ve stavu, že na nich je dnes něco postaveno, tudíž se s nimi nedá hýbat, takže jistá náhrada je asi morálně správně.

Co správně dle mého názoru není ?


Jak jsem zmínil, jisté pozemky se nadají převést do původního vlastnictví, bylo s nimi nějak zacházeno tudíž finanční náhrada je v řekněme v pořádku. Co v pořádku není je skkutečnost, proč se nepostupovalo stejně jako u jiných restitucí dle tehdy platného zákona o restitucích. Proč se mudí jenom kvůli církvím zavádět zákon nový. Je to asi to samé, jako bych v poločase bez důvodu vyměnil rozhodčího.

Další věc, o které pochybuji je výše náhrady a zeména to, jakým způsobem byla vyměřena respektive dohodnuta. Kdyby totiž někdo naprosto jasně prvně řekl, nechť se udělá soupis všeho toho, oč církeve žádají, nechť to projde nějakým rozhodovacím a klidně i soudním řízením, zda-li je ten konkrétní pozemek či objekt legální vrátit - pak nechť se vrátí(Již v současnosti se ukazují excesy, kdy na majetek církev nárok nemá a přesto o něj žádá, např. hrad Bouzov) Pokud jde o finanční náhradu, nechť se opět koná nějaký rozhodovací proces, ale je nepřijatelné, aby se schválilo vyplacení určité sumy, byť po dobu 30 let (libovolné) aniž by bylo jasné, zda-li je nárok na ten konkrétní pozemek opodstatněný.

Další věcí je, že se ani opzičním poslancům (natožpak občanům) nepodařilo zjistit, dle jakých kritérií byly náhrady vyměřeny. Dohoda je sice možná, nicméně v případě takového balíku peněz by se slušelo udělat to veřejně, průhledně.
Třetím a posledním hřebíkem do rakve svobody a demokracie je skutečnost, že (a to zdůrazňuji) nejen tento zákon a i spousta dalších z té doby, byla prosazena politickým uskupením, kterému nikdo nedal ve volbách jediný hlas. Větší a koláslnější faul na demokracii, na to, že volíme systém poltických STRAN A PROGRAMŮ, nikoliv osobností z různého spektra (o tom, že bychom mohli volit z různých kandidátek u a mít tedy smíšený hlasovací lístek si zatím můžeme nechat jen zdát). Větší svinstvo na tento způsob poltiky, demokracii si nedokážu představit. Že tu nebyl ? Byl ! V momentě, kdy ODS a KDU-ČSL z důvodů jejich lidsy zvrácených hodnot začalo téct do bot, tak pod rouškou nové strany vytvořila z těchto členů nová strana, která však ve svém čele měla straré a bohužel zkušené matadory. Politická soutěž je fér, co je však fér podstatně méně je skutečnost, že ku svému fungování využila v podstatě mandáty poslanců, kteří seděli ve Sněmovně za jinou stranu. Čili až si zase jednou uvědomíme, že ta či ona strana je řekněme nedlvěryhodná, nezasloží si naši podporu, tak v rámci udržení křesel ryhle vytvoříme nový subjekt, využijeme mediáního vlivu, a budeme mít v čele zase tytéž lidi. Proto je dobře, že ve Sněmovně je nyní jak Babiš, tak Okamura - aspoň to bude do budoucna s tou kamufláží poněkud horší.

Uznávám že poslední odstavec je lehce mimo původní koncepci článku, leč považoval jsem za podstatné to naspat, protože dokresluje způsob, jakým u nás funguje politická kultua v České republice a jakým způsobem se schvalují zákony.

Abych to tedy shrnul, podtrhl a sečetl. Nejsem proti církevním restitucím, ani církvi, sám jsem věřící. Znám mnoho dobrých a ctihodných bratří i sester, kterých si osobně velmi vážím. Jsem ale zcela kategoricky proti tomu jakým způsobem se celá záležitost, mající charakter tulnelu - to jest rozkrádání - realizuje. Tiše se modlím za spravedlivé řešení, protože je-li Bůh nejvýš spravedlivý, jistě tyhle námitky zváží (narozdíl od Ústavního soudu, který se bohužel stal naší tak nějak neplánovanou třetí komorou Poslanecké sněmovny)
Hezké počtení a zamyšlení

Autor: Petr Hamrský | pátek 20.6.2014 19:30 | karma článku: 19.24 | přečteno: 798x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 212 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 358 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 566 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 985

Aranžér, dirigent, skladatel, ale především člověk, kterému není jedno, co se kolem mne a nás všech děje a rád bych aktuálnímu společenskému a politickému dění zveřejnil svůj osobní názor a třeba i rozpoutal co nejširší diskusi.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...