Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohled na média aneb všechno je jinak, než si mnozí myslí

Vážení, situace kolem některých témat, které hýbou celou Evropou, zejména migrační krize, ale nejen ta mě nutí klást si několik otázek, které jsou možná nepříjemné, považuji za důležité je položit a snad vysvětlit.

Velmi mne udivuje, že lidé si myslí, že v novinách, rozhlase , televizi a koneckonců i v hospodě se říká pravda. První otázka, která napadne, každého, kdo jen "nepřebírá" zprávy, ale uvažuje nad nimi, konfrontuje je se svými dosavadními poznatky o jakémkoliv problému je, do jaké míry mi argumenty položené v diskusi, článku či rozhovoru (rozhovor je cennější než diskuse jak říkával doktor Sova z legendární Nemocnice na kraji města) konvenují s pohledem, který na daný problém mám já. Ano, každý z nás se dříve či později dostane do tohoto stavu. Tvrdit o jakémkoliv jevu, že je jednoznačně dobře či špatně považuji za iluzi, vždy převládne "většinová míra" názoru. (Ano jsme u oné legendární sklenice vody o které můžeme říci, že zpola prázdná i z poloviny plná - jsme-li žízniví řekneme, že je zpola prázdná, protože máme žízeň, ne-li, řekneme že je z poloviny plná, protože nemáme potřebu se v danou chvíli napít).

V uplynulých dnech hýbe světem českých médií kauza údajného zmanipulovaného zpravodajství na televizi Prima. Než se dostanu k tomu, co mi na celé věci vadí a co chci říct, připomeňme si prosím několik zásadních výchozích tezí a sice:
Každý člověk v této zemi má právo na svůj názor, a má právo se podílet na něčem, co lze označit za celospolečenský diskurz, je jeho tvůrcem stejně tak, jako je jeho příjemcem, moderátorem, sympatizantem či odpůrcem. 
Televize Prima je soukromým subjektem, tudíž může, ano, může si vysílat co uzná za vhodné. Jestli se vám to nelíbí, kdo vás nutí kanál sledovat, přepněte, vypněte a jděte s kamarády ven, běžte na fotbal, hokej, na rande, prostě kamkoliv, a "nedřepěte" před bednou, kde se vysílají věci, s kterými na té zlé Primě nesouhlasíte- nikdo vás nenutí se na to koukat. 
Jenže situace je taková, že velká část společnosti je z různých důvodů proti migraci, jsem také jeden z nich. Ona totiž masáž různých neziskovek "Nenávist zdarma" jaksi nepomáhá. A je to dobře. Každý člověk totiž sám poznává, jak to ve světě chodí, co je a co není správně, a na vlastní kůži, když se zajímá o svět, jak to v něm chodí a jak co funguje a nebo žel taky nefunguje. A nepotřebuje k tomu nějakou televizi, státem placenou firmu, aby mu předžvýkala, jak to je. Ano, člověk aspoň tomto smyslu není, není skotem se čtyřmi žaludky. To aby tomu tak bylo si přejí ti, kdo média v obecné rovině vlastní a dle toho dosazují do vedoucích funkcí lidi, kteří jim jejich příkaz splní. Ano, média ani spousta firem nejsou demokratická a z principu demokratická být nemohou. Určitě mnoho lidí v životě mockrát muselo jednat jinak než byl pokyn jeho nadřízeného, lhostejno jestli si vyhodnotili tento pokyn , příkaz či doporučení jako dobré či nikoliv. Divím se, že proti tomu nikdo neprotestoval, rozhodně ne nějak výrazně. Kladu si tedy otázku, proč by to v případě médií, zde konkrétně Primy mělo najednou být jinak ?
Úzká skupina lidí (a je otázkou, co tím sledují) najednou začne křičet a říkat něco o neobjektivitě , hrdě se přikrývajíc štítem novinářské etiky a morální cti atd. Super. Superpokrytecké. Proč, když se dle slov některých o podobných praktikách vědělo už víc jak rok, proč tehdy nikdo neprotestoval ? Proč, když z nelíbícího se pokynu ve stylu "vedoucí vydání je pro vás pánbůh" ti lidé z Primy neodejdou a nejdou třeba psát vlastní noviny a nemají vlastní, třeba digitální kanál ?  Odpovím vám - protože je ta práce živí a nemají koule na to, aby ukázali, jak to dovedou dělat oni a lépe a nejsou v těch rozhodovacích pozicích. (Poznámka pod čarou - poněkud jinak by vypadalo, kdyby všichni ti, kdo na Primě mají svůj názor na věc dali výpověď a šli do něčeho jiného, vlastního, to bych před nimi smekl.)

Poněkud jiná je situace v případě novinářů z České televize (ČT). Tato je ze své podstaty veřejnoprávní, placená ze státního rozpočtu, tudíž veřejných zdrojů, tudíž by měla být vyvážená a názorově neutrální, všechny názorové proudy na politická i globální témata by měly být zastoupeny. Ale je tomu doopravdy tak ? Jistěže není. Jednak i v ČT existují vedoucí vydání, pro které je podřízený redaktor pánbůh, i jejich reportáže zcela jistě procházejí nějakým schvalovacím procesem a nepochybuji o tom, že v ČT probíhá selekce co do reportáží, co do moderace i co do řízení, čili kádrů. A ptám se, jak to, že nikdo z hlídacího psa ani z jiných institucí nekřičel nic ohledně jakési novinářské etiky (na kouzla přeměňování moc nevěřím, ale tady bych si dovolil hádat, že asi došlo k dokonalé přeměně z velkého hlídacího psa na malé třídenní krotké štěně) . Za všechny skutečnosti z poslední doby lze uvést například témata týkající se Ukrajiny (na nedávné konferenci zaznělo, že mají někteří lidé zakázaný vstup do ČT. A jako třešinku na tomhle opravdu nechutném dortu lze třeba uvést, že ČT měla daný úhel pohledu na věc.  A kde byli či jsou všichni ti ochránci tzv. plurality názorů, demokracie , diskusí atd. ? Jsou tiše zahrabaní doma ve svých kancelářích, na teplých místečkách , protože se jim takovéto argumenty do diskuse nehodí. (A pak se divme Miloši Zemanovi že vede s novináři tu více, tu méně úspěšnou zákopovou vojnu, asi o nich ledacos ví). Ovšem žádný strom neroste do nebe. Za geniální a obrovského respektu a realitu ukazující čin považuji skoupení skupiny Mafra Andrejem Babišem. Nemusím ho z různých důvodů, nicméně ukázal v holé realitě to, že  média slouží tomu , kdo je vlastní. Skoupil tuto skupinu a média slouží jemu. A je to tak v případě, novin, televize, rádií atd. Situace, že by média byla skutečně svobodná a otevřená (bavím se o těch velkých) tady nikdy nebyla, není a ani nebude. Je to bolestné přiznání, ano, je to popření demokratické pluralitní společnosti, její funkčnosti, je to o mediokracii, vládě korupce a peněz. Ale považuji za nutné o tom hovořit, protže se z této dnes a denně vysílané iluze probudit a proti této bojovat.
Tak hezké počtení a u nějaké jiné palčivé otázky na viděnou ...

Autor: Petr Hamrský | pátek 3.6.2016 0:00 | karma článku: 12,24 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Petr Hamrský

Ústavní soud - voleb to bloud

Vážení, nedávné rozhodnutí Ústavního soudu mne dost pobouřilo, protože postrádá logiku a především mění pravidla hry zvané volby v průběhu mače. Proč je to špatně a o co vlastně jde, se pokusím ze svého pohledu vysvětlit.

4.2.2021 v 16:26 | Karma: 36,05 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Kašleme na vás aneb co se mi nelíbí na dopravě v kraji a na krajích vůbec.

Vážení, přiblížil se podzim, někde už snad je i nějaká ta sklizeň, a za chvilku nás čekají volby, s kterými mám trochu problém. Nevím koho volit, vím koho určitě nevolit. A nejsem si jistý tím, jestli vůbec volit. Proč, to ukážu.

1.10.2020 v 13:18 | Karma: 13,62 | Přečteno: 467x | Diskuse| Ostrava

Petr Hamrský

Chěl bych svobodu a pluralitu aneb demokracie v ČT - zapomeňte!

Vážení, v dnešní složité době, se paradoxně naskýtá velká šance přemýšlet o životě, společnosti a jejím fungování v optice a spojitostech, které dříve nebyly tak moc viditelné. Rád bych se podíval na demokracii...

1.6.2020 v 17:13 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Proč nesouhlasím s Gretou Thunbergovou aneb jak a kam dál?

Já se pokusím ještě jednou vysvětlit v klidu a bez urážek, proč nesouhlasím s Gretou Thunbergovou a podobnými aktivisty. Chci nastínit zejména to, že vše je nutné vidět v nějakých vztazích.

23.10.2019 v 1:37 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hamrský

Několik slov o tom, co je to změna

Vážení a milí, žloutne nám listí, kluci na polích snad ještě dopékají brambory a pouští no a v politickém světě se chystá velké představení a sklizeň s názvem volby. O tom jak tu změnu vidím, se chci podělit.

12.10.2017 v 16:32 | Karma: 15,04 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

A mám toho akorát dost aneb "píchni ho, řízni ho, pusť mu krev"

Vážení přátelé, milí čtenáři, věřte mi, že bych radši psal o tom, jak krásně nám svítí sluníčko, jak se příroda snad už konečně probouzí ze zimního spánku, realita ale je taková, že se nám místo přírody probudila Bára Štěpánová.

12.5.2017 v 14:06 | Karma: 37,53 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

O svobodě projevu aneb cenzuru nesmíme dopustit.

Vážení, nikdy jsem Českého slavíka nesledoval, ale co se v souvislosti s výsledkem děje za špatné a z mého pohledu dost nemilé věci, si žádá několik vět, kterými bych rád upozornil na to v čem žijeme a k čemu se schyluje.

29.11.2016 v 21:29 | Karma: 40,04 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Společnost

Petr Hamrský

Zeman, Herman, Prima, Brady, jak nám to jde dohromady

V televizi a posléze i na webech zazněla výzva z úst Jiřího Bartošky a Vojtěcha Dyka k týdnu neklidu. No pánové neklidný jsem už víc jak 15 posledních let, z mnoha různých důvodů, k těm časově posledním řeknu pár slov.

1.11.2016 v 15:46 | Karma: 41,27 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Máte slovo aneb věci, které nezazněly

Včerejší pořad Máte slovo, i když pochybuji o tomto názvu jako o správném, protože tam nikdo nemůže dovést své argumenty do konce, týkající se komunistů či snad týkající se socialismu. Rád bych k tomu dodal svůj pohled.

10.6.2016 v 17:03 | Karma: 24,14 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Církevní restituce - legální, ale nelegitimní

Církevní restituce - několik vět ku zamyšlení Vážení, stává se mi, že názorové myšlenky některých lidí typu Lucie Amálie Sulovské nemohu vystát. Pokud bych byl sprosťák, tak možná budu nadávat na facebooku, a bude to. Ale já jsem se považoval vždy za pozorovatele , filosofa (minimálně lidového) za člověka který myslí. Urážky jsou tedy nedůstojné. Co je však důstojné a spravedlivé a dokonce nezbytné je na na tenhle názor, o kterém jsem přesvědčen, že je špatný (ano je to můj názor, stejně jako článek na blogu je pro změnu její názor, který respektuji) reagovat. - O tom že tato slečna má nějaký status VIP - o tom bych radši mlčel. (obecě k těmto lidem nemám důvěru, a dosti jimi v zásadě pohrdám - důvody jsou různé)

20.6.2014 v 19:30 | Karma: 19,24 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Petr Hamrský

Co se mi nelíbí ve SDOČR , aneb kam kráčíš "dechovko" česká ?

Rostoucí počet SMS a dotazů mých kolegů mně nutí napsat glosu, respektive vyjádření k situaci kolem Srdužení dechových orchestrů České republiky.

3.6.2014 v 14:40 | Karma: 10,04 | Přečteno: 929x | Diskuse| Ostatní

Petr Hamrský

Fenomén českého restauratérství

Vážení, přečetl jsem si článek o provozování restaurací na Aktuálně.cz a rád bych se k němu vyjádřil. Čas od času, ale spíš velmi málo nějakou tu restauraci navštím. Jako všude jinde, i mezi restauratéry (pakliže to slovo ještě vůbec existuje, neb klasických restaurací, kde se může člověk najíst českou kuchyní čímdál víc ubývá - fenomén toho, že se dalo zajít na dobrou horkou gulášovku s chlebem i v deset večer je dávno pryč , což je, domnívám se ke škodě nejen cestujícím, turistům, ale i majitelům. Onehdá se mi stalo, že jsem spěchal z Prahy do Olomouce a zapomněl si vzít na cestu jídlo. Dojel jsem do Olomouce lehce před desátou večer (čekaly mě ještě přestupy ) a rozhodl jsem se tedy, že se v nádraží a jeho blízkosti po něčem poohlédnu. Což o to, podniky jsem našel tři. / pozn.: dnes je situace díky provozu nádražní restaurace poněkud jiná, bohužel díky otvírací době nikoliv lepší/. Všechno bohužel klasické "chlastačky" (o pivnicí se hovořit nedá, protože pivnice by měla nabízet aspoň smažený hermelín, a další věci patřící se k pivu). Na otázku obsluze, co si mohu dát k jádlu, mi bylo odpovězeno "to, co tu vidíte". Na tuto odpověď znám dvě možné reakce. První z nich je se slušně rozloučit (což můžete udělat za předpokladu, že hovoříte se slušnými lidmi, což se při této odpovědi spíše vylučuje. Druhá, poněkud méně slušná reakce (o to účinnější) je reagovat slovy zloděje automobilů Cimla: " Tak si polib prdel, náno pitomá ! " Myslím, že základním krédem restaurace i hospody je se o hosta postarat, protože on to je, kdo do podniku přichází, on to je kdo mi má něco nechat a chci, aby se vrátil.

2.6.2014 v 22:59 | Karma: 11,41 | Přečteno: 998x | Diskuse| Ostatní

Petr Hamrský

Dvojí metr spravedlnosti ?

Česká společnost, ostatně jako kterákoliv jiná (a nejen společnost) je rozdělená.Otázek se nabízí hned několik, proč je rozdělená, kdo nebo co ji rozděluje a nebo spojuje a především, v čí prospěch současný systém pracuje a mnohé jiné

2.6.2014 v 21:33 | Karma: 9,47 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Aranžér, dirigent, skladatel, ale především člověk, kterému není jedno, co se kolem mne a nás všech děje a rád bych aktuálnímu společenskému a politickému dění zveřejnil svůj osobní názor a třeba i rozpoutal co nejširší diskusi.

Seznam rubrik