Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A mám toho akorát dost aneb "píchni ho, řízni ho, pusť mu krev"

Vážení přátelé, milí čtenáři,  věřte mi, že bych radši psal o tom, jak krásně nám svítí sluníčko, jak se  příroda snad už konečně probouzí ze zimního spánku, realita ale je taková, že se nám místo přírody probudila Bára Štěpánová.   

A probudila se nám s jakýmsi propagačním videem nazvaným Bárometr publikovaném na webu forum24.cz . Některé výroky z tohoto videa za chvíli rozeberu, protože je považuji  do značné míry za dosti urážlivé, ale jako pomyslné vytknutí před závorku si dovolím jinou otázku, jiný problém:
Proč zrovna jí je co se týká politických názorů (nebyl to její jediný exces, vzpomeňme si jenom na causu "Brady") je dopřáváno tolik pozornosti ? Jinými slovy se ptám na to, co dělá člověka názorově významnějším, než názory někoho jiného, klidně mě nebo kohokoliv z přišedších čtenářů, návštěvníků restaurací, pasažérů naší dopravy, učitelů, vědců, dělníků v továrnách, zemědělců, a mnohých dalších, které jsem zde nezmínil. Skoro se mám chuť Báry přeptat na to, komu slouží, kdo ji platí (neupírám jí názor, upírám jí tu řekněme dle mého názoru nezaslouženou mediální pozornost, snad chápete, co myslím.)

A nyní se podíváme na pár záležitostí, které jemně řečeno "kapku dost nesedí":
"Já pamatuji doby, kdy v této zemi bylo pár disidentů a pak strašné množství lidí, kteří drželi hubu a krok, kteří sice říkali , vždyť my si myslíme to samé, ale máme důvody, proč se nebudeme angažovat. " 
Tak mám dojem, že tady Bára zaspala dobu a řekl bych, že nezná lidi nejen kolem sebe, ale i mimo řekněme "svou" společnost. (Ty v globále nezná nikdo, proto dopustit se celkového hodnocení je vždy do značné míry ošidné, nicméně větší míru objektivity dodává dle mého soudu různost lidí, kteří se potkávají a zejména- je-li toto setkání řekněme náhodné)

V čem Bára zaspala dobu ? V tom, že základem demokracie je diskuse právo vyjádřit svůj názor. Vyjádřila jej ona, teď jej vyjadřuji já, v diskusi nebo jinde jej třeba vyjádří někdo jiný. Říct výrok "já to právo mám" logicky znamená, že někdo jiný to právo nemá. Takový výklad je sice možný, leč zcela jistě neformuje demokratickou , ale diktátorskou či autokratickou společnost, čili tady vidím první dost velký faul, vlastně skoro na všechny lidi, jako celek. 

S čím také nelze souhlasit, je tvrzení, že lidé neříkají své názory, že by mlčeli. Znám ze svého okolí desítky lidí, kteří píší, sdělují své názory, vysvětlují svůj pohled na věc - tedy z mého pohledu věci jsou ano, jsou společensky i politicky aktivní. Problém je ten, že nemáme "punc" elity, nemáme ten příznak toho, že náš názor je významný (jako že se domnívám že je), a musí být adekvátně prezentován, samozřejmě ve prospěch elit, nikolivěk v prospěch lidí,v prospěch diskuse jako takové. A teď už se ptám. Jakým právem nebo zásluhou nebo čím konkrétně Bára Štěpánová má "patent" na to se vyjadřovat k otázkám politiky (což jí neberu) z pozice elity a za tak silné mediální podpory (jako je třeba server forum24.cz, nebo echo24.cz, svého času i Česká televize ? Chci tady poukázat plnou vahou na to, že většina není mlčící, ale troufám si tvrdit, že je nevyslyšená, a to je po mém soudu zásadní rozdíl. 

Další věcí, na kterou se Bára pozastavuje je fungování politických stran, zmínila konkrétně ODS, že je jiná, že je obměnitelná. No jestli je jiná to nevím, ale prosazuje vlastně stále stejný program, možná s jinými lidmi v čele. A mnoho lidí včetně mě zažilo divoká devadesátá léta, kdy se v naší zemi rozkradl majetek za odhadem 5 bilionů korun (cca. 2, 5 v penězích a zhruba stejně tak v majetku). No já tedy nevím, jestli taková strana (a není jediná, bylo jich víc má právo na to existovat.) Říká, že se poučili, ale nenesli nikdy následky v rovině odpovědnosti, nikdo z nich za ty kauzy, které tehdy byly nebyl potrestán a jejich nejen čestný předseda to dotáhl pokud vím až na Hrad. To je poučení ? Vždyť je to podraz na lidí jako hrom.
Dále se Bára pozastavuje nad tím, že hnutí ANO je majetkem Andreje Babiše a hodně se jí to nelíbí. No já nevím, ale jestli chci prosadit nějaké politické názory je legitimní, že zakládám politickou stranu a hnutí ! A čí ta strana je ? No je těch, kteří ji založili. Stejně jako ODS vždycky byla Klausova, ČSSD dlouhou dobu byla stranou jednoho muže - Miloše Zemana, později a dnes Bohuslava Sobotky. TOP 09 je stejně tak podnikatelským projektem neúspěšné části ODS, KDU - ČSL a dalších a byla vždy vidět a byla vždy prezentována ústy svého předsedy pana Kalouska ? Vzpomene si snad někdo, že by ve straně (kterékoliv) existovala názorová opozice ? Já si tedy na nic moc nevzpomínám, protože strana navenek, ať byla kterákoliv vždy vystupuje jednotně, jako strana jednoho muže. Co je tedy špatného na tom, že ANO je stranou Andreje Babiše , zatímco ostatní strany jsou stranami svých předsedů a prosazují své názory ? Jednomu to upírat, a druhým řekněme tolerovat je dle mého soudu projev pokrytectví. Dále je ve videu výzva ať zkusí ANO bez Babiše. A já se ptám proč ? Když Babiše chtějí, ať tam je ! A jestli někdo má v jeho hnutí jiná názor a nechce kandidovat na předsedu, tak to se musíme těch lidí zeptat, proč to nechtějí a musíme jim také dopřát možnost odpovědět. Ani jedno Bára neudělala. Jak pokrytecké, jak diktátorské, jak podlé. 

Autor: Petr Hamrský | pátek 12.5.2017 14:06 | karma článku: 37,53 | přečteno: 1746x
  • Další články autora

Petr Hamrský

Ústavní soud - voleb to bloud

Vážení, nedávné rozhodnutí Ústavního soudu mne dost pobouřilo, protože postrádá logiku a především mění pravidla hry zvané volby v průběhu mače. Proč je to špatně a o co vlastně jde, se pokusím ze svého pohledu vysvětlit.

4.2.2021 v 16:26 | Karma: 36,05 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Kašleme na vás aneb co se mi nelíbí na dopravě v kraji a na krajích vůbec.

Vážení, přiblížil se podzim, někde už snad je i nějaká ta sklizeň, a za chvilku nás čekají volby, s kterými mám trochu problém. Nevím koho volit, vím koho určitě nevolit. A nejsem si jistý tím, jestli vůbec volit. Proč, to ukážu.

1.10.2020 v 13:18 | Karma: 13,62 | Přečteno: 467x | Diskuse| Ostrava

Petr Hamrský

Chěl bych svobodu a pluralitu aneb demokracie v ČT - zapomeňte!

Vážení, v dnešní složité době, se paradoxně naskýtá velká šance přemýšlet o životě, společnosti a jejím fungování v optice a spojitostech, které dříve nebyly tak moc viditelné. Rád bych se podíval na demokracii...

1.6.2020 v 17:13 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Politika

Petr Hamrský

Proč nesouhlasím s Gretou Thunbergovou aneb jak a kam dál?

Já se pokusím ještě jednou vysvětlit v klidu a bez urážek, proč nesouhlasím s Gretou Thunbergovou a podobnými aktivisty. Chci nastínit zejména to, že vše je nutné vidět v nějakých vztazích.

23.10.2019 v 1:37 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hamrský

Několik slov o tom, co je to změna

Vážení a milí, žloutne nám listí, kluci na polích snad ještě dopékají brambory a pouští no a v politickém světě se chystá velké představení a sklizeň s názvem volby. O tom jak tu změnu vidím, se chci podělit.

12.10.2017 v 16:32 | Karma: 15,04 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 985x
Aranžér, dirigent, skladatel, ale především člověk, kterému není jedno, co se kolem mne a nás všech děje a rád bych aktuálnímu společenskému a politickému dění zveřejnil svůj osobní názor a třeba i rozpoutal co nejširší diskusi.

Seznam rubrik